IQLIM O‘ZGARISHI SHARTIDA TURIZMNI RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI: MAVSUMLILIK VA UNING SALBIY TA’SIRINI MINIMALGA KETISH. (Marketing Jurnali, 2025)
Umumiy tendensiya bilan bir qatorda, turizm sohasidagi eng jiddiy muammolardan biri mavsumiylik hisoblanadi. Bu holat yoz oylarida turistlar oqimining keskin oshishi, qish va ayniqsa kuz -bahor oylarida esa kamayishi bilan tavsiflanadi. Turizmdagi mavsumiyl ikka nafaqat iqlimiy, balki ijtimoiy omillar ham bevosita taʼsir koʻrsatadi. Iqlimiy omillar, eng avvalo, dunyoning aksariyat mintaqalarida dam olish va sayohat qilish uchun qulay ob -havo sharoitlarining oyma - oy oʻzgarib turishi bilan bogʻliq. Bu esa odaml arni yilning eng qulay davrida sayohat va dam olishni rejalashtirishga undaydi. Shuningdek, ijtimoiy omillar — taʼtil davrlari, taʼlim muassasalarining taʼtil jadvali, iqtisodiy imkoniyatlar va ish jadvali — ham turistlar oqimi dinamikasiga sezilarli taʼsi r koʻrsatadi.
Keywords: turizm; mavsumiylik; iqlim; “oʻlik mavsum”; sayohat