YASIL IQTISODIYOTDA YASHIL MOLIYA: NAZARIYA (Marketing Jurnali, 2025)
Mamlakatda “yashil ” iqtisodiyotni barqaror rivojlantirishga qaratilgan islohotlar global tendensiyaning ajralmas qismiga aylanmoqda . Global moliya bozorida “yashil ” sektorning faollashuvi darajasi oshib bormoqda va bu jarayon yashil investitsiyalar yo‘nalishida tobora rivojlanmoqda . Yashil moliyani rivojlantirishning umumiy istiqbollari , yo‘nalishlari va uning nazariy jihatlarini to‘laqonli aniqlash hamda amaliy tahlil qilish dolzarb ahamiyat kasb etadi . “Yashil” moliya tushunchasining nazariy asoslari oʻrganilib, uning mazmuni va mohiyati yoritiladi. Shuningdek, “yashil” moliya vositalari va institutlarining kuchli hamda zaif tomonlari aniqlanadi. Yashil moliyaviy vositalardan foydalanish nafaqat iqtisodi y foyda olish, balki atrof -muhitni muhofaza qilish, ekologik hamda iqlim muammolarini hal etish uchun ham moʻljallangan. Maqolada, shuningdek, yashil investitsiyalar tahliliga ham alohida eʼtibor qaratiladi.
Keywords: yashil iqtisodiyot; yashil moliya; yashil investitsiyalar; past uglerodli iqtisodiyot; ekologik masʼuliyatli sarmoya; yashil obligatsiyalar; moliyaviy tizimni yashillashtirish; yashil texnologiyalar; uglerod krediti