ENERGETIKA TAʼMINOTI SAMARADORLIGINI BAHOLASHNING INTEGRAL STATISTIK MODELI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada energetika taʼminoti samaradorligini kompleks baholashga xizmat qiluvchi integral statistik modelning nazariy va metodologik asoslari ishlab chiqildi. Tadqiqot davomida energiya samaradorligini baholashning iqtisodiy, texnik va ekologik koʻrsatkichlari tahlil qilinib, ularni yagona integral indeksga birlashtirish tamoyillari asoslandi. Xalqaro metodikalar va statistik maʼlumotlar qiyosiy tahlil qilinib, modelning amaliy qoʻllash imkoniyatlari yoritildi. Tadqiqot natijalari taklif etilgan integral yondashuv energiya taʼminoti samaradorligini ishonchli baholash, monitoring tizimlarini takomillashtirish hamda boshqaruv qarorlarini ilmiy asoslashda muhim ahamiyat kasb etganini koʻrsatdi. Modelning amaliy qoʻllanish istiqbollari va ilmiy ahamiyati asoslab berildi.
Keywords: energetika taʼminoti, integral statistik model, energiya samaradorligi, energiya intensivligi, integral indeks, statistik baholash, monitoring, energetika.