YENGIL SANOATNI YANADA RIVOJLANTIRISH VA TAYYOR MAHSULOTLAR ISHLAB CHIQARISHNI RAGʻBATLANTIRISHNING MOLIYAVIY MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2026)
Tadqiqotda Oʻzbekistonda yengil sanoatni rivojlantirish va tayyor mahsulotlar ishlab chiqarishni ragʻbatlantirishning moliyaviy mexanizmlari tahlil qilindi. Tarmoqdagi soliq imtiyozlari, kreditlash, investitsiya taʼminoti, eksportni moliyalashtirish va boshqa qoʻllab-quvvatlash vositalarining natijadorligi baholandi. 2020–2025-yillarga moʻljallangan maqsadli koʻrsatkichlar asosida eksport oʻsishining investitsiya talabi, moliyaviy qoplanish darajasi va amaldagi resurslar bilan taʼminlanganligi hisoblandi. Natijalar maqsadli koʻrsatkichlar bilan safarbar etilgan moliyaviy resurslar oʻrtasida sezilarli tafovut boʻlganini koʻrsatdi. Moliyaviy ragʻbatlarni KPIlar bilan bogʻlash, moliyalashtirish manbalarini diversifikatsiya qilish, aylanma mablagʻlarni qoʻllab-quvvatlash, imtiyozli instrumentlarning shaffofligini oshirish va yuqori qoʻshilgan qiymatli tayyor mahsulotlar ishlab chiqarishni kengaytirish zarurligi asoslandi, bu esa tarmoqning moliyaviy barqarorligi va uzoq muddatli eksport salohiyatini mustahkamlashga xizmat qilgani qayd etildi.
Keywords: yengil sanoat, moliyaviy mexanizm, tayyor mahsulot, investitsiyalar, eksportni moliyalashtirish, soliq imtiyozlari, KPI, yuqori qoʻshilgan qiymat.