TOVAR -MODDIY ZAXIRALAR HISOBINI MHXS ASOSIDA TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada tovar -moddiy zaxiralarni moliyaviy hisobotning xalqaro standartlari, xususan, 2 -son “Zaxiralar” BHXS asosida hisobga olish va baholash masalalari atroflicha yoritib berildi. Tannarx tarkibiga kiruvchi asosiy xarajatlar – sotib olish, qayta ishlash hamda boshqa qo‘shimcha xarajatlar real misollar asosida tushuntirildi. Tadqiqot davomida “O‘zbekneftgaz” AJ faoliyati asosida amaliy buxgalteriya yozuvlari va moliyaviy hisobotlarda aks ettirish tartibi ko‘rsatib o‘tildi. Milliy va xalqaro standartlar ta qqoslab tahlil qilindi va hisobot axborotlarini “sotish tannarxi” usuli orqali tasniflash taklifi ilgari surildi. Olingan xulosalar zaxiralar hisobini aniq, tahliliy va ishonchli yuritishga zamin yaratadi.
Keywords: tovar moddiy zaxira; hisob; standart; sof sotish qiymati; hisobot; tannarx; foyda; zarar; sotib olish xarajatlari; qayta ishlash xarajatlari