KICHIK BIZNES SUBYEKTLARINING RAQOBATBARDOSHLIGINI OSHIRISH VA BOSHQARUV MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada kichik biznes subyektlarining raqobatbardoshligini oshirish va boshqaruv mexanizmini takomillashtirishning dolzarb masalalari oʻrganilgan. Kichik biznes iqtisodiy rivojlanishda muhim ahamiyat kasb etib, aholining bandligini taʼminlash, hudud larni ijtimoiy -iqtisodiy rivojlantirish va iqtisodiyotning barqarorligini oshirishda asosiy vosita sifatida qaralmoqda. Shu bilan birga, kichik biznes subyektlari faoliyatida raqobatbardoshlikni oshirish hamda boshqaruv tizimini zamonaviy talablarga mos ra vishda takomillashtirish zarurati mavjud. Tadqiqot Namangan viloyati misolida olib borilgan boʻlib, viloyatdagi kichik biznes subyektlarining joriy holati, rivojlanishini cheklovchi asosiy omillar aniqlanib, ularga qarshi samarali chora -tadbirlar taklif qi lingan. Bunda kichik biznesni rivojlantirishga qaratilgan davlat dasturlari va huquqiy -meʼyoriy hujjatlar tahlil etilib, ularning samaradorligini oshirish yoʻllari belgilangan. Maqolada boshqaruv mexanizmlarini innovatsion yechimlar asosida takomillashtiri sh, moliyaviy resurslardan oqilona foydalanish hamda kadrlar salohiyatini oshirish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan. Natijalar kichik biznes subyektlarining iqtisodiy samaradorligini oshirish va hududiy iqtisodiyotni barqaror rivojlantirishda mu him ahamiyat kasb etadi.
Keywords: kichik biznes; raqobatbardoshlik; boshqaruv mexanizmi; tadbirkorlik; iqtisodiy rivojlanish; innovatsiya; investitsiya