XORIJIY INVESTITSIYALARNI JALB QILISHDA HORIJIY MAMLAKATLAR STRATEGIYALARIDAN FOYDALANISH (Marketing Jurnali, 2025)
Tadqiqot Oʻzbekistonda xorijiy investitsiyalarni jalb qilishning samarali strategiyalarini oʻrganishga qaratilgan. Мақолада хорижий инвестицияларни жалб этишнинг замонавий моделлаи ўрганилади ва улар асосида asosida investitsiya oqimlariga taʼsir etuvchi muhim omillar tahlil qilinadi. Jahon banki, UNCTAD, IMF va OECD maʼlumotlariga asoslangan holda global Хорижий инвестицялар оқими tendensiyalari, yirik investor davlatlar tajribasi va Oʻzbekiston iqtisodiyotidagi ijobiy oʻzgarishlar baholanadi. Singapur, Ja nubiy Koreya, Xitoy va Polsha tajribasi asosida soliq imtiyozlari, maxsus iqtisodiy zonalar, yashil investitsiyalar va texnologik sarmoyalarni jalb qilish boʻyicha aniq strategiyalar ishlab chiqildi.
Keywords: xorijiy investitsiyalar; investitsion muhit; OLI Paradigma; maxsus iqtisodiy zonalar (SEZ); soliq imtiyozlari; yashil investitsiyalar; texnologik sarmoyalar; barqaror iqtisodiy rivojlanish; Oʻzbekiston