TOʻQIMACHILIK KORXONALARIDA KIMYO TOLALARI ISHLAB CHIQARISH ASOSIDA YUQORI QOʻSHILGAN QIYMAT YARATISH ISTIQBOLLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu ilmiy ishda Oʻzbekiston toʻqimachilik sanoatida kimyo tolalari asosida yuqori qoʻshilgan qiymat yaratish istiqbollari oʻrganilgan. 2017 –2023 -yilgi statistik maʼlumotlar asosida ANOV A va regressiya modellashtirish usullari qoʻllanilgan holda, ishlab c hiqarish hamda eksportga taʼsir etuvchi omillar tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari kimyo tolalari ishlab chiqarishining umumiy iqtisodiy jarayonlarga 46,6 foizgacha taʼsir ko‘rsatishini aniqladi. Shuningdek, tarmoqda sinergiya samarasi yildan -yilga ortib borayotgani kuzatildi. Olib borilgan tahlillar 2030 -yilgacha bo‘lgan davrda diversifikatsiya strategiyasi asosida toʻqimachilik tarmogʻini 4,7 barobarga oʻstirish imkoniyatlari mavjudligini koʻrsatdi. Bu esa kimyo tolalari asosida yuqori qoʻshilgan qiymat yaratishning iqtisodiy samaradorligini va istiqbolini isbotlovchi muhim omildir.
Keywords: toʻqimachilik sanoati; kimyo tolalari; diversifikatsiya; qoʻshilgan qiymat; ANOV A; sinergiya; eksport; investitsiya; Oʻzbekiston