REKLAMADA ISHONTIRISH VA KREATIV XABAR STRATEGIYASI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada reklama xabarlarining samaradorligini oshirishda kreativ strategiyalarning tutgan oʻrni tahlil qilindi. Tadqiqotda Charles F. Frazer tomonidan ishlab chiqilgan yetti reklama strategiyasi — umumiy, oldini olish, noyob taklif, brend imiji, poz itsiyalash, rezonans va affektiv yondashuvlar — mantiqiy asosda koʻrib chiqildi. Mahalliy reklama namunalariga tayangan holda har bir strategiyaning auditoriyaga taʼsiri va brend pozitsiyasiga qoʻshgan hissasi baholandi. Semiotik tahlil yondashuvi orqali r eklamalarda ishlatilgan timsollar va belgilar orqali uzatilgan maʼno qatlamlari ochib berildi. Tadqiqot natijalari strategik asoslangan va kreativ yondashuvga ega reklama xabarlari brend muvaffaqiyatiga sezilarli taʼsir koʻrsatishini koʻrsatdi.
Keywords: reklama; reklama xabari; kreativ strategiya; semiotik tahlil; reklama kommunikatsiyasi; isteʼmolchi psixologiyasi; reklama texnologiyasi; brend imiji; auditoriya idroki