OʻZBEKISTONDA HUDUDIY IQTISODIY RIVOJLANISH: MARKAZ VA CHEKKA HUDUDLAR OʻRTASIDAGI FARQLAR (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu ilmiy tadqiqot Oʻzbekistonda hududiy iqtisodiy rivojlanishning 2020 – 2024 -yillardagi holatini tahlil qilish hamda markaziy va chekka hududlar oʻrtasidagi iqtisodiy tafovutlarni aniqlashga qaratilgan. Tadqiqotda yalpi hududiy mahsulot (YHM), aholi jon boshiga real umumiy daromad, bandlik va kambagʻallik darajasi kabi asosiy ijtim oiy-iqtisodiy koʻrsatkichlar asosida mintaqalar kesimidagi oʻzgarishlar baholandi. Statistik tahlil usullari, jumladan Shapiro –Wilk testi, logarifmik transformatsiya, ANOVA va K ruskal –Wallis testlari yordamida indikatorlar oʻrtasidagi tafovutlar ishonchli ravishda aniqlandi. Olingan natijalar hududiy rivojlanish boʻyicha umumiy ijobiy surʼatlar mavjudligini koʻrsatgan boʻlsa -da, ayrim hududlar oʻrtasida hali ham sezilarli iqtisod iy nomutanosibliklar mavjud. Toshkent shahri, Navoiy va Toshkent viloyatlarining yetakchi roli aniqlangan boʻlib, boshqa koʻplab viloyatlar esa rivojlanishning nisbatan past bosqichida qolmoqda. Shu bilan birga, kambagʻallik darajasining sezilarli kamayish i, daromadlar oʻsishi va bandlik sohasida tiklanish kuzatilgani iqtisodiy islohotlarning ijobiy natija berayotganidan dalolat beradi. Tadqiqot xulosalari hududiy siyosatni takomillashtirish, har bir mintaqaning oʻziga xos imkoniyatlarini inobatga olgan hol da iqtisodiy strategiyalar ishlab chiqishga amaliy asos yaratadi.
Keywords: Hudud; rivojlanish; aholi; YHM; ishsizlik; bandlik; kambagʻallik; daromad; markaz; iqtisodiy nomutanosiblik; sanoat; strategiya; barqarorlik