OʻZBEKISTONDA TURISTIK OQIM MAVSUMIYLIGI BARQARORLIGINI BOSHQARISHNING ASOSIY XUSUSIYATLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekistonda turizm sohasida kuzatilayotgan mavsumiylik muammosining nazariy jihatlari tahlil etilgan. Turistik oqimning yil davomida noteng taqsimlanishi natijasida iqtisodiy samaradorlikning pasayishi, infratuzilmaning toʻliq ishlatilmasl igi, vaqtinchalik ish bilan bandlik va xizmat koʻrsatish sohasidagi turgʻunlik kabi salbiy oqibatlar yuzaga kelayotgani taʼkidlangan. Xalqaro va mahalliy olimlarning tadqiqotlari asosida mavsumiylikni boshqarishning nazariy modellari oʻrganilgan hamda Oʻzb ekiston sharoitida mavsumiylikni yumshatish boʻyicha amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Mavsumiy turizmni barqarorlashtirishning diversifikatsiya, hududiy ixtisoslashuv va ichki turizmni rivojlantirish kabi mexanizmlari asoslangan.
Keywords: turizm; mavsumiylik; turistik oqim; iqtisodiy samaradorlik; infratuzilma; diversifikatsiya; barqaror rivojlanish; ichki turizm; xizmat koʻrsatish; tahlil