HUDUDLARNI EKSPORT SALOHIYATINI OSHIRISHDA MAHALLIY BOSHQARUVNI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada mahalliy boshqaruv tizimini takomillashtirishning hududlar eksport salohiyatiga taʼsiri iqtisodiy -tahliliy jihatdan koʻrib chiqilgan. Fargʻona, Xorazm va Surxondaryo viloyatlari misolida 2019 –2024 -yillarda amalga oshirilgan islohotlar tahlil qilin ib, mahalliy darajada tashkil etilgan eksport shtablari, raqamli xizmatlar va savdo -logistika markazlarining taʼsiri statistik va ekonometrik usullarda baholangan. Tadqiqot natijalari mahalliy boshqaruv islohotlari eksport hajmlarini oshirishda va mahsulot lar diversifikatsiyasini taʼminlashda muhim omil ekanini koʻrsatdi. Shu bilan birga, kadrlar salohiyati, infratuzilma va innovatsiyalarni joriy etish masalalari kelgusi istiqbollar sifatida baholandi.
Keywords: mahalliy boshqaruv; eksport salohiyati; Fargʻona; Xorazm; Surxondaryo; islohotlar; raqamlashtirish; savdo -logistika markazlari; tahlil; klasterlar