BUDJET TASHKILOTLARIDA XARAJATLAR HISOBINI TASHKIL ETISH VA YURITISHNI TAKOMILLASHTIRISH (OLIY TA’LIM MISOLIDA) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada byudjet tashkilotlarida, xususan, oliy taʼlim muassasalarida xarajatlar hisobini tashkil etish va yuritish jarayonlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda amaldagi buxgalteriya hisobi tizimi, xarajatlarni tasniflash tamoyillari hamda hisob - kitob jar ayonida uchraydigan muammolar ochib beriladi. Shuningdek, xarajatlar hisobini takomillashtirishga doir zamonaviy yondashuvlar, jumladan raqamlashtirish, avtomatlashtirish va moliyaviy nazoratni kuchaytirish masalalari boʻyicha ilmiy asoslangan tavsiyalar i shlab chiqiladi. Olingan natijalar oliy taʼlim muassasalarida mablagʻlardan samarali foydalanish, moliyaviy shaffoflikni oshirish va boshqaruv qarorlarini qabul qilishda amaliy ahamiyat kasb etadi.
Keywords: budjet tashkilotlari; xarajatlar hisobi; oliy taʼlim; buxgalteriya hisobi; xarajatlarni tasniflash; raqamlashtirish; avtomatlashtirish; moliyaviy nazorat; samaradorlik; shaffoflik. Аннотaция В данной статье рассматриваются процессы организации и ведения учета расходов в бюджетных организациях; в частности; в высших учебных заведениях. Освещены действующая система бухгалтерского учета; принципы классификации расходов; а также существующие пробл емы в процессе расчетов. Кроме того; предложены современные подходы к совершенствованию учета расходов; включая цифровизацию; автоматизацию и усиление финансового контроля. Результаты исследования направлены на повышение эффективности использования средств и финансовой прозрачности в высших учебных заведениях. Ключевые слова: бюджетные организации; учет расходов; высшее образование; бухгалтерский учет; классификация расходов; цифровизация; автоматизация; финансовый контроль; эффективность; прозрачность