TEMIR YO‘L TRANSPORTI TIZIMINING IQTISODIY SAMARADORLIGINI TAHLIL QILISH VA BAHOLASH USULLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada transport tizimining, xususan temir yo‘l transportining iqtisodiy samaradorligini baholash usullari va ko‘rsatkichlari keng tahlil qilinadi. Jahon tajribasi hamda O‘zbekiston sharoitida qo‘llanilayotgan yondashuvlar, ularning ustunliklari va zaif jihatlari o‘rganiladi. Temir yo‘l transporti samaradorligini baholashda statik va dinamik yondashuvlar, shuningdek oqimli jarayonlar tahliliga asoslangan kompleks ko‘rsatkichlar tizimi taklif etiladi. Tadqiqot doirasida transport strategiyasining natijadorligi, infratuzilmaning rivojlanishi, rentabellik va xizmatlar sifati kabi mezonlar asosida baholashning tizimli metodologiyasi ishlab chiqiladi.
Keywords: temir yo‘l transporti; iqtisodiy samaradorlik; baholash usullari; logistika; oqimli jarayon; rentabellik; transport strategiyasi; infratuzilma; statik va dinamik samaradorlik