KORXONALARDA MOLIYAVIY REJALASHTIRISHNI RIVOJLANGAN DAVLATLAR TAJRIBASINING UMUMIY YOʻNALISH VA XUSUSIYATLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada korxonalarda moliyaviy rejalashtirish samaradorligi va barqaror rivojlanishini taʼminlashda xorijiy tajriba muhim ahamiyat kasb etadi. Rivojlangan mamlakatlarda moliyaviy rejalashtirish, avvalo, bozor mexanizmlari, raqamli texnologiyalar va moliyaviy nazorat tizimlari bilan uygʻunlashgan holda amalga oshiriladi. Moliyaviy resurslarni samarali taqsimlash va optimallashtirish, byudjetlashtirish va prognozlashning avtomatlashtirilgan modellaridan foydalanish, risklarni boshqarishning zamonaviy usullarini joriy etish, xalqaro moliyaviy hisobot standartlariga rioya qilish hamda korporativ boshqaruv prinsiplari asosida moliyaviy shaffoflik va masʼuliyatni taʼminlash muhim yoʻnalishlar hisoblanadi. Shu bilan birga, xorijiy korxonalar tajribasida inn ovatsion moliyalashtirish manbalaridan – venchur kapital, obligatsiyalar, lizing va kraudfandingdan keng foydalanish kuzatiladi. Mazkur tajribalarni tahlil qilish orqali Oʻzbekiston korxonalari uchun moliyaviy rejalashtirish samaradorligini oshirish, raqob atbardoshlikni kuchaytirish va jahon bozorlariga integratsiya jarayonlarini tezlashtirishda muhim metodologik asos yaratiladi.
Keywords: iqtisodiy rejalashtirish; moliyaviy rejalashtirish; iqtisodiy rivojlanish; davlat iqtisodiy siyosati; moliyaviy nazorat; investitsiyalar; byudjet; iqtisodiy prognozlash; moliyaviy resurslar; iqtisodiy strategiya. Аннотaция В данной статье рассматривается зарубежный опыт как важный фактор обеспечения эффективности и устойчивого развития финансового планирования на предприятиях. В развитых странах финансовое планирование осуществляется; прежде всего; в сочетании с рыночными ме ханизмами; цифровыми технологиями и системами финансового контроля. Эффективное распределение и оптимизaция финансовых ресурсов; использование автоматизированных моделей бюджетирования и прогнозирования; внедрение современных методов управления рисками; со блюдение международных стандартов финансовой отчетности; обеспечение финансовой прозрачности и ответственности на основе принципов корпоративного управления. При этом опыт зарубежных предприятий показывает широкое использование инновaционных источников фин ансирования – венчурного капитала; облигaций; лизинга и краудфандинга. Анализ этого опыта служит важной методологической основой для узбекских предприятий в целях повышения эффективности финансового планирования; укрепления конкурентоспособности и ускорени я интегрaционных процессов в мировые рынки. Ключевые слова: экономическое планирование; финансовое 299 планирование; экономическое развитие; государственная экономическая политика; финансовый контроль; инвестиции; бюджет; экономическое прогнозирование; финансовые ресурсы; экономическая стратегия