RAQAMLI IQTISODIYOTNING MEHNAT BOZORIGA TAʼSIRI VA YANGI KASBLAR (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada raqamli iqtisodiyotning mehnat bozoriga taʼsiri keng qamrovda yoritilgan. Sunʼiy intellekt, avtomatlashtirish va platforma iqtisodiyotining rivojlanishi natijasida ish oʻrinlarining qisqarishi va yangi kasblarning paydo boʻlishi jarayonlari nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Jahon miqyosidagi statistik maʼlumotlar va prognozlar asosida global tendensiyalar ochib berilgan, shuningdek Oʻzbekiston misolida raqamli transformatsiyaning mahalliy mehnat bozoriga taʼsiri koʻrsatib oʻtilg an. Yangi kasb va rollar — sunʼiy intellekt boʻyicha mutaxassis, maʼlumotlar tahlilchisi, kibermuhandis, raqamli mahsulot menejeri va boshqa zamonaviy yoʻnalishlar haqida batafsil maʼlumot beriladi. Shuningdek, kadrlarni qayta tayyorlash va zamonaviy koʻni kmalarni shakllantirish boʻyicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot xulosalari davlat siyosati, taʼlim tizimi va ish beruvchilar uchun amaliy ahamiyatga ega boʻlib, raqamli iqtisodiyot sharoitida barqaror bandlikni taʼminlashga xizmat qiladi.
Keywords: raqamli iqtisodiyot; mehnat bozori; sunʼiy intellekt; avtomatlashtirish; platforma iqtisodiyoti; yangi kasblar; reskilling; Oʻzbekiston