TA’MINLASH JARAYONINING OLTI ASOSIY BOSQICHI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqola beqaror muhitda xarid qilish jarayoni haqida to‘liq ma’lumot beradi va standartlashtirilgan protseduralarga rioya qilish muhimligini ta’kidlaydi. Unda oltita asosiy bosqich ko‘rsatilgan: yetkazib beruvchini identifikatsiya qilish, mahsulot/xiz mat so‘rovlari, xaridlar bo‘yicha takliflar so‘rovlari, baholash va shartnomani taqdirlash, buyurtmalarni qayta ishlash va shartnomani imzolash hamda nihoyat, kvitansiya va to‘lov. Har bir bosqich bozorni o‘rganish, yetkazib beruvchilarni baholash mezonlar i, hujjatlar talablari va sifat standartlariga muvofiqligini o‘z ichiga olgan muhim qadamlar bilan batafsil bayon etilgan. Hujjat, shuningdek, ta’minot zanjiri jarayonini samarali va axloqiy ta’minlash uchun bo‘limlar o‘rtasida shaffoflik, adolatlilik va t o‘g‘ri muvofiqlashtirishning ahamiyatini ta’kidlaydi.
Keywords: xarid qilish jarayoni; yetkazib beruvchini aniqlash; bozorni o‘rganish; takliflar uchun so‘rov (RFP); yetkazib beruvchini baholash; shartnomani mukofotlash; sotib olish buyurtmasi; ta’minot zanjirini boshqarish; logistika va yetkazib berish; sifat kafolati; to‘lovlarni qayta ishlash; Inkoterms; muvofiqlik va shaffoflik; xatarlarni boshqarish