RAQAMLI TEXNOLOGIYALARINING KOʻZI OJIZLARNING INTELLEKTUAL FAOLIYATIDAGI OʻRNI (Marketing Jurnali, 2025)
Soʻnggi oʻn yilliklarda Oʻzbekistonning ijtimoiy sohasida sodir boʻlayotgan oʻzgarishlar nogironligi boʻlgan insonlarning muammolariga eʼtiborning ortishi bilan namoyon boʻlmoqda. Bunday insonlarga nisbatan davlatning ijtimoiy siyosati jamiyat hayotida ish tirok etish va ijtimoiy foydali faoliyat bilan shugʻullanish uchun teng imkoniyatlar yaratishga tobora koʻproq yoʻnaltirilmoqda. Koʻzi ojizlar uchun teng imkoniyatlarning eng muhim jihatlaridan biri ularga axborotga kirish imkoniyatini taʼminlash va ijtimoiy axborot almashinuviga faol qoʻshilish imkoniyatini yaratishdir. Jamiyatning axborotlashuvi jarayoni ushbu muammolarni hal qilishni yanada dolzarb qilib qoʻymoqda. Shu munosabat bilan raqamli elektron resurslarning keng tarqalishi, ayniqsa, koʻzi ojizlarning ehtiyojlari va raqamli texnologiyalar talablarini hisobga olgan holda, alohida ahamiyat kasb etadi. Ushbu tadqiqotda raqamli taʼlim resurslaridan foydalanish imkoniyatlari hamda axborot jamiyati bilan oʻzaro aloqada kompyuter tiflote хnologiyalaridan foydalanish asoslantirilgan. Ushbu natijalar akademik va korporativ taʼlim tashkilotlarida amalga oshirilishi mumkin. Ishlab chiqilgan yondashuvlar turli guruhdagi dasturchilar tomonidan oʻzlarining raqamli taʼlim muhitini yaratishda qoʻlla nishi mumkin.
Keywords: axborot almashinuvi; raqamli elektron resurs; raqamli taʼlim muhiti; kompyuter tiflote хnologiyalari; koʻzi ojizlar; professional taʼlim