KORXONALARNING FAOLIYATIDA DAROMAD VA XARAJAT HISOBINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Moliyaviy boshqaruvda “daromad – xarajat – foyda” tahlili tizimi nafaqat kichik va o‘rta biznes subyektlari , balki yirik korxonalar rahbarlari uchun ham strategik va operatsion qarorlarni qabul qilishda muhim ahamiyat kasb etadi . Ushbu tizim doirasida xarajatlarning tuzilishi, ishlab chiqarish jarayonlari, narx strategiyalari va moliyaviy natijalarga ta’sir etuvchi omillar chuqur tahlil qilinadi. Bu jarayon korxonalar uchun xarajatlarni optimallashtirish, samarali resurs taqsimoti va rentabellikni oshirishga xizmat qiladi . Tadqiqot natijalari asosida moliyaviy boshqaruv samaradorligini oshirish bo‘yicha konseptual yondashuvlar va amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan bo‘lib, ular iqtisodiy barqarorlik va raqobatbardoshlikni ta’minlashga qaratilgan .
Keywords: daromad; xarajat; foyda; korxona; baholash; bozor; strategik; hisobot; mijoz; tahlil