OʻZBEKISTON DA ATMOSFERA IFLOSLANISHINI BAHOLASH VA BARQARORLIOKNI TAʼMINLASH YOʻNALISHLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu tadqiqot Oʻzbekistonda aholi sonining oʻsishi, ekologik taʼlim va isteʼmol modellarining havoning ifloslanish darajasiga taʼsirini tahlil qilindi. 2010 -yildan 2023 - yilgacha boʻlgan panel maʼlumotlaridan foydalangan holda ekonometrik model ishlab chiqilgan boʻlib, u aholi soni, ekologik taʼlim, qadoqlash isteʼmoli va ener giya isteʼmoli kabi oʻzgaruvchilarni oʻz ichiga oladi. Topilmalar shuni koʻrsatadiki, aholining oʻsishi va qadoqlash isteʼmoli ifloslantiruvchi moddalar chiqindilarini sezilarli darajada oshiradi, shu bilan birga ekologik taʼlimni yaxshilash ifloslanishni kamaytirishga yordam beradi. Atmosfera ifloslanishini kamaytirish uchun atrof -muhit haqida xabardorlikni oshirish, qadoqlash chiqindilarini kamaytirish va barqaror isteʼmolni ragʻbatlantirishga qaratilgan strategiyalar muhim ahamiyatga ega.
Keywords: havo ifloslanishi; ekologik taʼlim; qadoqlash chiqindilari; barqaror rivojlanish; Oʻzbekiston