“UNIVERSITET 4.0 ” MODELI: RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA UNIVERSITETLARNING RAQAMLI MARKETING YONDASHUVI (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada oliy ta’lim muassasalarida raqamli transformatsiya jarayonining ahamiyati, ayniqsa, “Universitet 4.0” modeli doirasida ta’lim tizimidagi o‘zgarishlar tahlil qilinadi. Bugungi oliy ta’lim muassasalari an’anaviy bilim berish funksiyasidan tashqari, innovatsion va tadbirkorlik ekotizimining ajralmas tarkibiy qismiga aylangan. Ushbu maqolada universitetlarning 1.0 dan 4.0 gacha bo‘lgan evolyutsiyasi, raqamli texnologiyalar va sun’iy intellekt asosida ta’lim jarayonlarinin g optimallashtirilishi va ilg‘or yondashuvlar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, raqamli marketing va axborot texnologiyalarining oliy ta’limni rivojlantirishdagi roli va istiqbollari tahlil qilinadi. Natijalar universitetlarning raqobatbardoshligini oshirish v a ta’lim xizmatlarini modernizatsiya qilish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflarni ishlab chiqishga xizmat qiladi.
Keywords: raqamli transformatsiya; Universitet 4.0; oliy ta’lim; innovatsiya; sun’iy intellekt; raqamli marketing; axborot texnologiyalari; ta’lim jarayoni; raqobatbardoshlik; modernizatsiya