OLIY TAʼLIM MUASSASALARINI BOSHQARISH NING TASHKILIY - IQTISODIY MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada oliy taʼlim muassasalarini boshqarishning tashkiliy -iqtisodiy mexanizmlarini takomillashtirish masalasi nazariy va amaliy jihatdan atroflicha tahlil qilingan. Oliy taʼlim tizimidagi mavjud boshqaruv modellarining samaradorlik darajasi bahol anib, ularning muammoli jihatlari aniqlangan hamda zamonaviy talablarga mos yondashuvlar asoslab berilgan. Xalqaro amaliyot va mahalliy sharoitlar chuqur oʻrganilgan holda universitetlarda akademik va moliyaviy avtonomiya, korporativ boshqaruv, KPI tizimla ri hamda moliyaviy diversifikatsiyaning ahamiyati ochib berilgan. Maqolada oliy taʼlim muassasalarida faoliyat samaradorligini oshirishga qaratilgan aniq amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Xulosa sifatida, avtonom, hisobdor va innovatsion boshqaruv modelig a asoslangan, inson kapitali rivojiga xizmat qiluvchi samarali va barqaror taʼlim tizimini shakllantirish zarurligi taʼkidlanadi.
Keywords: oliy taʼlim; boshqaruv mexanizmlari; tashkiliy -iqtisodiy islohotlar; universitet avtonomiyasi; korporativ boshqaruv; KPI tizimi; moliyaviy mustaqillik; taʼlim sifati; strategik menejment; innovatsion rivojlanish; moliyaviy diversifikatsiya; hisobdorlik; i nson kapitali; davlat –xususiy sheriklik; taʼlim siyosati