BOJXONA TIZIMIDA TRANSPORT LOGISTIKASINI RIVOJLANTIRISHNING AHAMIYATI VA UNI RIVOJLANTIRISH YOʻNALISHLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada bojxona tizimida transport -logistika infratuzilmasini rivojlantirishning dolzarb jihatlari, zamonaviy texnologiyalar, xususan, elektron plombalarning qoʻllanilishi orqali yuk tashish jarayonlarining xavfsizligi va tezkorligini taʼminlash masalalar i yoritilgan. Jahon tajribasi asosida logistika samaradorligini oshirish, bojxona organlarining boshqa davlat idoralari bilan integratsiyasini kuchaytirish, raqamlashtirilgan monitoring tizimlarini joriy etish zarurati asoslab berilgan. Oʻzbekiston misolid a tashqi savdo yuklarining statistik tahlili keltirilib, avtomobil transportining oʻsish tendensiyasi va bojxona jarayonlarini soddalashtirish yoʻnalishlari tahlil qilingan. Maqola oxirida soha rivojiga oid taklif va xulosalar bayon etilgan.
Keywords: bojxona logistikasi; transport -logistika tizimi; elektron plomba; xalqaro savdo; yuk tashish; tranzit; raqamlashtirish; bojxona nazorati; logistika infratuzilmasi; integratsiya. \