ELEKTRON TIJORATDA TESKARI LOGISTIKANING INNOVATSION MODELLARINI QOʻLLASH ORQALI SAMARADORLIKNI OSHIRISH YOʻLLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Maqola Oʻzbekistonda elektron tijoratda teskari logistikani innovatsion modellar orqali optimallashtirish va samaradorlikni oshirish yoʻllariga bagʻishlangan. Tadqiqotda teskari logistikani hududiy moslashuvchan model asosida tashkil etish, raqamli texnolo giyalarni (blokcheyn, geolokatsiya, mobil ilovalar) joriy etish va xalqaro logistika operatorlari bilan hamkorlik qilish masalalari muhokama qilinadi. Qaytarish jarayonlarini avtomatlashtirish, mahalliy hamkorlar (pochta, doʻkonlar) tarmoqlaridan foydalani sh va ekologik barqarorlikni taʼminlash taklif etiladi. Maqolada Oʻzbekistonning infratuzilma cheklovlari, qonunchilikdagi boʻshliqlar va mahalliy mentalitetni hisobga olgan holda teskari logistikani rivojlantirish strategiyalari taqdim etiladi, bu esa mij ozlar ishonchini oshirish va iqtisodiy foyda keltirishga xizmat qiladi.
Keywords: elektron tijorat; teskari logistika; hududiy moslashuvchan model; raqamlashtirish; blokcheyn texnologiyasi; geolokatsiya; mobil ilovalar; ekologik barqarorlik; xalqaro logistika; mahalliy hamkorlik