OʻZBEKISTON NING BARQAROR RIVOJLANISH STRATEGIYASINI AMALGA OSHIRISHDA YASHIL MOLIYALASHNING AHAMIYATI VA ISTIQBOLLI YOʻNALISHLAR I (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqola Oʻzbekiston Respublikasida barqaror rivojlanish maqsadlariga erishishda muhim moliyaviy mexanizm sifatida yashil moliyaning holati va rivojlanish istiqbollarini tahlil qilishga bagʻishlangan. Tadqiqotda oʻtish iqtisodiyoti sharoitida yashil m oliya sektorining shakllanishiga taʼsir etuvchi institutsional, meʼyoriy va bozor omillari baholangan. Tahlil obyekti sifatida ekologik yoʻnaltirilgan loyihalarni qoʻllab - quvvatlovchi moliyaviy vositalar — yashil obligatsiyalar, kreditlar va investitsiyala r koʻrib chiqilgan. Xalqaro tajriba tahlili Oʻzbekistonda amalga oshirilayotgan tashabbuslar — “yashil” taksonomiyani joriy etish hamda barqaror infratuzilmaga xususiy investitsiyalarni jalb qilish boʻyicha choralar bilan solishtirilgan. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, tizimlashtirish va umumlashtirish metodlari, shuningdek, mamlakatning barqaror rivojlanish modeliga mos kontekstual yondashuvdan foydalanilgan. Mamlakatda yashil moliyani rivojlantirish uchun meʼyoriy bazani kengaytirish, loyihalar shaﬀoﬂigini taʼ minlash, institutsional hamkorlikni kuchaytirish hamda kichik va oʻrta biznes subyektlarining ekologik loyihalar uchun moliyaviy resurslarga kirishini yaxshilash zarurligi asoslab berilgan.
Keywords: yashil iqtisod; yashil moliya; barqaror rivojlanish; Oʻzbekiston; yashil obligatsiyalar; oʻtish iqtisodiyoti; iqlim siyosati