AKSIYADORLIK JAMIYATLARINI QIMMATLI QOGʻOZLAR BOZORI ORQALI MOLIYALASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada aksiyadorlik jamiyatlarini moliyalashtirishning zamonaviy usullaridan biri sifatida qimmatli qogʻozlar bozorining roli va ahamiyati yoritilgan. Bozor iqtisodiyoti sharoitida korxonalarning barqaror moliyaviy oʻsishini taʼminlashda tashqi moliyaviy manbalarni jalb etish zarurati ortib bor adi. Ayniqsa, aksiyadorlik jamiyatlari uchun investitsiyalarni jalb qilishda ochiq aksiyalar emissiyasi, obligatsiyalar chiqarish, ikkilamchi bozor operatsiyalaridan foydalanish muhim manba sifatida eʼtirof e tiladi. Maqolada qimmatli qogʻozlar bozorining tuzilmasi, funksiyalari, aksiyadorlik jamiyatlari faoliyatiga taʼsiri va ushbu jamiyatlarning moliyaviy mustahkamligini oshirishdagi roli chuqur tahlil etilgan. Shuningdek, Oʻzbekistonda qimmatli qogʻozlar bozorini rivojlantirish boʻyicha amalga oshirilayotgan islohotlar, normativ -huquqiy asoslar va mavjud muammolar oʻrganilgan. Aksiyadorlik jamiyatlarining qimmatli qogʻozlar orqali moliyalashtirishda duch kelayotgan byurokratik toʻsiqlar, investorlar ishonchin ing pastligi va bozordagi likvidlik yetishmasligi kabi omillar tahlil qilinib, ularni bartaraf etish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: Aksiyadorlik jamiyatlari; qimmatli qogʻozlar bozori; moliyalashtirish; investitsiya; aksiyalar; obligatsiyalar; kapital bozori; emissiya; investor; moliyaviy barqarorlik; korporativ boshqaruv; fond birjasi; aksiyador