XORIJIY MAMLAKATLAR TAJRIBASIDA HUDUDIY MARKETINGNING RIVOJLANISH MO DELI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada xorijiy mamlakatlar tajribasi asosida hududiy marketing konsepsiyasining shakllanishi, amaliy qoʻllanilishi va Oʻzbekiston sharoitida joriy etish imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda худудий маркетинг ( territorial marketing ), mintaqaviy brending (regional branding ), shahar marketingi (city marketing ) kabi atamalar doirasidagi zamonaviy ilmiy manbalar (Scopus, Web of Science) asosida kontent -tahlil va taqqoslov metodlaridan foydalanildi. Natijalarga koʻra, xorijiy mamlakatlarda hududiy ma rketing innovatsion rivojlanish, barqarorlik va mahalliy hamjamiyat ishtirokiga asoslangan strategik vosita sifatida namoyon boʻladi. Maqolada Oʻzbekiston viloyatlarida hududiy marketingni tizimli yoʻlga qoʻyish uchun konseptual yondashuv, kadrlar salohiyati va hamkorlik mexanizmlari boʻyicha takliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: hududiy marketing; hududiy brend; hudud imiji; mintaqaviy raqobatbardoshlik; sh ahar marketingi; barqaror rivojlanish; innovatsion strategiya; xorijiy tajriba; mahalliy hamjamiyat; investitsiya jozibadorligi