YASHIL IQTISODIYOTNI RIVOJLANTIRISHDA MOLIYAVIY HISOBOTNING XALQARO STANDARTLARINING XORIJ TAJRIBALARI (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada yashil iqtisodiyotni rivojlantirishda moliyaviy hisobotlarning xalqaro standartlari (IFRS, GRI, TCFD, ESG)ning roli va ularning xorijiy davlatlar tajribasida qanday qoʻllanilishi yoritilgan. Xususan, Yevropa Ittifoqi, Buyuk Britaniya, AQSh, Yaponi ya va Janubiy Koreya kabi mamlakatlarning yondashuvlari tahlil qilinib, ekologik va ijtimoiy masalalarning moliyaviy hisobotlarga integratsiyalashuvi samaradorligi koʻrsatilgan. Oʻzbekiston uchun mazkur standartlarni milliy kontekstda qoʻllashning afzallik lari, amaliy imkoniyatlari hamda taklif etilgan yoʻnalishlar asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari, xalqaro standartlarni bosqichma -bosqich joriy qilish orqali moliyaviy shaffoflikni oshirish, yashil investitsiyalarni jalb qilish va korporativ ijtimoiy mas ʼuliyatni kuchaytirishga erishish mumkinligini koʻrsatadi.
Keywords: Yashil iqtisodiyot; moliyaviy hisobot; xalqaro standartlar; IFRS; GRI; TCFD; ESG; barqarorlik hisobotlari; xorijiy tajriba; yashil investitsiyalar; ekologik axborot; Oʻzbekiston iqtisodiyoti