RAQAMLI TRANSFORMATSIYANING IQTISODIYOTNI BARQAROR RIVOJLANTIRISHDAGI AHAMIYATI HAMDA EKOLOGIK, IJTIMOIY VA BOSHQARUVNING INVESTITSIYALAR BILAN INTEGRATSIYASI (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada raqamli transformatsiyaning iqtisodiyotni barqaror rivojlantirishdagi oʻrni hamda atrof -muhit, ijtimoiy va boshqaruvning (ESG) investitsiyalar bilan integratsiyalashuvi tahlil qilingan. Raqamli texnologiyalar, jumladan, IoT, Big Data, sunʼiy intellekt va blokcheyn texnologiyalari ESG tamoyillarini amalga oshirishda muhim rol oʻynashi taʼkidlangan. ESG investitsiyalarining global moliyaviy bozordagi oʻsish tendensiyalari hamda Oʻzbekistonda raqamli transformatsiya va yashil iqtisodiyot yoʻnalishidagi strategik tashabbuslar yoritilgan. Xalqaro tajriba asosida ESG va raqamli transformatsiyaning oʻzaro bogʻliqligi hamda kelajakdagi istiqbollari tahlil etilib, Oʻzbekiston iqtisodiyotining barqaror rivojlanishi uchun ushbu yoʻnalishlarning muhimligi asoslab berilgan.
Keywords: raqamli transformatsiya; ESG investitsiyalar; Barqaror rivojlanish; IoT (Internet of Things); Big Data; Sunʼiy intellekt (AI); Blokcheyn texnologiyalari