MOLIYAVIY SAVODXONLIK VA IJTIMOIY TARMOQLARNING IQTISODIY BARQARORLIKKA TAʼSIRI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu tadqiqot moliyaviy savodxonlik va ijtimoiy tarmoqlarning iqtisodiy barqarorlikka taʼsirini аниқлашга qaratilgan. Tadqiqotda inson kapitali modeli, regressiya tahlili, korrelyatsion tahlil va agent -based modeling (ABM) yondashuvlari asosida moliyaviy bilim darajasi, investitsiya xatti -harakatlari, jamgʻarma qilish odati va ijtimoiy tarmoqlardagi moliyaviy axborotning iqtisodiy qaror qabul qilish jarayoniga taʼsiri oʻrganiladi. Oʻzbekistonda 234 nafar respondent ishtirokida oʻtkazilgan tadqiqot natijala ri respondentlarning yosh guruhlari, moliyaviy qaror qabul qilish strategiyalari va jamgʻarma qilish xatti -harakatlari oʻrtasidagi bogʻliqlikni aniqlashga qaratilgan. Tadqiqot natijalari moliyaviy savodxonlikning iqtisodiy barqarorlikni oshirishdagi muhim rolini tasdiqlaydi hamda moliyaviy taʼlim dasturlarining samaradorligini oshirish boʻyicha tavsiyalarni ilgari suradi.
Keywords: moliyaviy savodxonlik; iqtisodiy barqarorlik; ijtimoiy tarmoqlar; inson kapitali modeli; regressiya tahlili; korrelyatsion tahlil; investitsiya; jamgʻarma qilish odati; raqamli moliyaviy savodxonlik; kredit strategiyalari; foiz stavkalari; qarz boshqaruvi; moliyaviy taʼlim; makroiqtisodiy tahlil; agent -based modeling