RIVOJLANGAN MAMLAKATLAR QIMMATLI QOGʻOZLAR BOZORI RIVOJLANISHINING ASOSIY XUSUSIYATLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada rivojlangan mamlakatlar qimmatli qogʻozlar bozorining shakllanishi va rivojlanish jarayonlari, ularning asosiy xususiyatlari, institutsional asoslari hamda investorlar faoliyatining roli tahlil qilingan. Shuningdek, bozorlardagi texnologik i nfratuzilma, tartibga solish mexanizmlari va moliyaviy vositalarning diversifikatsiyasi koʻrib chiqilgan. Rivojlangan davlatlar tajribasi asosida kapital bozorining samaradorligini oshirishda qanday omillar muhim ekani aniqlangan. Oʻzbekiston kabi rivojlan ayotgan mamlakatlar uchun bu tajriba milliy qimmatli qogʻozlar bozorini takomillashtirishda amaliy ahamiyat kasb etadi.
Keywords: qimmatli qogʻozlar bozori; rivojlangan mamlakatlar; investorlar; kapital bozori; moliyaviy instrumentlar; institutsional rivojlanish; tartibga solish; moliyaviy infratuzilma; bozor shaffofligi; innovatsion vositalar. Аннотa ция В данной статье проанализированы процессы формирования и развития рынка ценных бумаг в развитых странах; их основные особенности; институциональные основы; а также роль деятельности инвесторов. Также рассмотрены технологическая инфраструктура рынков; механизмы регулирования и диверсифик atsiя финансовых инструментов. На основе опыта развитых стран выявлены ключевые факторы повышения э ффективности капитального рынка. Этот опыт представляет практическую ценность для совершенствования н atsiонального рынка ценных бумаг в таких развивающихся странах; как Узбекистан. Ключевые слова: рынок ценных бумаг; развитые страны; инвесторы; рынок капитала; финансовые инструменты; институциональное развитие; регулирование; финансовая инфраструктура; прозрачность рынка; иннов atsiонные инструменты