“MAHALLA YETTILIGI” TIZIMIDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYANING IJTIMOIY AHAMIYATI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada “Mahalla yettiligi” tizimining raqamli transformatsiyasi va uning ijtimoiy ahamiyati tahlil qilinadi. Zamonaviy axborot -kommunikatsiya texnologiyalarining (AKT) mahallaviy boshqaruv tizimlariga joriy etilishi boshqaruv samaradorligini oshirish, shaffoflikni taʼminlash hamda fuqarolar bilan interaktiv muloqotni rivojlantirishda muhim omil hisoblanadi. Jahon tajribasi shuni koʻrsatadiki, raqamlashtirilgan mahalla tizimlari orqali aholining muammolari tezkor aniqlanadi, xizmatlar esa shaffof va samarali tarzda taqdim etiladi. Maqolada Oʻzbekiston tajribasi va xalqaro amaliyotlar asosida “Mahalla yettiligi” tizimida DESI (Digital Economy and Society Index) modeli boʻyicha baholash usuli tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, mazkur tizim hozirda 58 % tayyorgarlik darajasiga ega boʻlib, uni toʻliq integratsiya qilish va rivojlantirish zarurati mavjud. Shu bilan birga, raqamli infratuzilmani takomillashtirish, elektron davlat xizmatlarini kengaytirish, AKT savodxonligini oshirish, sunʼiy intellekt hamda Big Data texnologiyalaridan foydalanish strategiyalari taklif etiladi. Ushbu maqolada mahallalarni aqlli boshqaruv tizimiga oʻtish imkoniyatlari oʻrganilgan va mahallaviy boshqaruvni zamonaviy raqamli yechimlar bilan takomillashtirish boʻyicha ilmiy yondashuv taqdim etilgan.
Keywords: raqamli transformatsiya; mahalla boshqaruvi; Mahalla yettiligi; AKT; DESI indeksi; raqamli infratuzilma; elektron xizmatlar; sunʼiy intellekt; Big Data; shaffoflik; fuqarolik muloqoti; elektron hukumat; maʼlumotlar almashinuvi; innovatsion boshqaruv; raqamli iqtisodiyot