MOLIYAVIY QARORLAR QABUL QILISHDA ADALINE NEYR TARMOQLARINI IQTISODIY AHAMIYATI. (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada ADALINE (Adaptive Linear Neuron) modeli shaxsiy moliya sohasida qo‘llanilishi va uning qaror qabul qilish aniqligini oshirishdagi roli tahlil qilinadi. Bernard Widrow va Ted Hoff tomonidan 1960 -yilda ishlab chiqilgan ADALINE gradient tushish usulidan foydalangan holda o‘z og‘irliklarini iterativ ravishda moslashtiradi, bu esa uni moliyaviy naqshlarga dinamik moslashishga imkon beradi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ADALINE byudjetni rejalashtirish, tejash va xarajatlarni boshqarish j arayonlarini optimallashtirishga yordam beradi. Eksperimental natijalar ADALINE vaqt o‘tishi bilan prognoz xatolarini kamaytirishini tasdiqlaydi, bu esa uni murakkab moliyaviy tizimlarni boshqarishda samarali vositaga aylantiradi. Garchi ADALINE chiziqli m unosabatlarga asoslangan bo‘lsa -da, u moslashuvchan moliyaviy qaror qabul qilishda kuchli yondashuv hisoblanadi. Kalit so ‘zlar: ADALINE, neyron tarmoqlar, shaxsiy moliya, moslashuvchan o‘rganish, moliyaviy qaror qabul qilish, gradient tushish, byudjetlashtirish, tejash, xarajatlarni boshqarish.
Keywords: ADALINE; neyron tarmoqlari; shaxsiy moliya; moslashuvchan ta'lim; moliyaviy qarorlar qabul qilish; gradient tushish; byudjetlashtirish; tejash; xarajatlarni boshqarish