TURIZMNI RIVOJLANTIRISHDA IT TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISHNING MOHIYATI (Marketing Jurnali, 2025)
Turizmni rivojlantirishda IT texnologiyalardan foydalanish sohaning samaradorligini oshirish, xizmat koʻrsatish sifatini yaxshilash va sayyohlar uchun qulay muhit yaratishda muhim ahamiyatga ega. Sunʼiy intellekt, Big Data, IoT va blokcheyn texnologiyalari yordamida mehmonxonalar, transport, ekskursiyalar va toʻlov tizimlari avtomatlashtirilmoqda. Bu esa sayyohlarga tezkor, xavfsiz va individuallashtirilgan xizmatlarni taqdim etish imkonini beradi. Raqamli platformalar orqali turistik xizmatlarning markazlashuvi va integratsiyasi turizm sohasi innovatsion rivojlanishiga zamin yaratadi.
Keywords: turizmni rivojlantirish; IT texnologiyalar; raqamli transformatsiya; sunʼiy intellekt; Big Data; IoT (internet of things); blokcheyn texnologiyalari; turistik xizmatlarni avtomatlashtirish; elektron toʻlov tizimlari; raqamli platformalar