SANOAT KLASTERLARI – SANOAT SALOHIYATINI OSHIRISHNING STRATEGIK YOʻNALISHI SIFATIDA (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada sanoat klasterlarini shakllantirish va rivojlantirish orqali iqtisodiyotda sanoat salohiyatini oshirishning strategik yoʻnalishlari tahlil qilingan. Muallif tomonidan klasterlash tamoyillari, klaster modelining tarkibiy qismlari va ularning sanoat tarmoqlari uchun afzalliklari batafsil oʻrganilgan. Xususan, ishlab chiqarish, logistika, innovatsiyalar, ilmiy -tadqiqot faoliyati va infratuzilmaviy integratsiya klasterlarning asosiy funksional jihatlari sifatida yoritilgan. Maqolada xalqaro va milliy tajriba asosida sanoat klasterlarining iqtisodiy oʻsishga qoʻshadigan hissasi, raqobatbardoshlikni oshirishdagi oʻrni, hamda korxonalararo kooperatsiya va ixtisoslashuv darajasining ortishi orqali hosil boʻladigan sinergiya effek ti asoslab berilgan. Oʻzbekiston sharoitida klasterlarni rivojlantirish uchun zarur infratuzilma, institutsional muhit va investitsiyaviy yondashuvlar boʻyicha takliflar ilgari surilgan.
Keywords: sanoat klasteri; sanoat salohiyati; kooperatsiya; iqtisodiy rivojlanish; strategik rivojlanish; raqobatbardoshlik