NEFT VA GAZ RESURSLARIDAN FOYDALANISHDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR VA ULARNING IQTISODIY SAMARADORLIGI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada sanoat korxonalarini innovatsion texnologiyalar asosida rivojlantirishning ilmiy -nazariy asoslari yoritilgan. Global raqobatning kuchayishi, texnologik omillarning iqtisodiy samaradorlikka taʼsirining ortib borayotgani sharoitida innovatsion yondashuvlar sanoat t armoqlarining barqaror va uzluksiz rivojlanishida muhim oʻrin tutmoqda. Maqolada innovatsion faoliyatning nazariy tamoyillari, “Industry 4.0” konsepsiyasi va raqamli transformatsiyaning asosiy jihatlari oʻrganilgan. Shuningdek, sanoat korxonalarida texnolo gik yangiliklarni joriy etishning samarali mexanizmlari, innovatsion salohiyatni rivojlantirish omillari va bu jarayonning iqtisodiy natijalari tahlil qilinadi. Xulosa qismida esa, sanoat tarmoqlarida innovatsion rivojlanishni jadallashtirish boʻyicha ilmi y asoslangan takliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: sanoat korxonalari; innovatsion texnologiyalar; raqamli transformatsiya; innovatsion faoliyat; Sanoat 4.0; iqtisodiy samaradorlik